Skip to main content

Een website laten maken? Neem snel CONTACT met ons op!

Google Sitemap

google_sitemapEen sitemap maakt uw website voor de bezoeker maar ook voor zoekmachines een stuk overzichtelijker.

Sitemaps zijn een methode om Google te informeren over pagina's op uw site die we anders misschien niet zouden vinden. Een XML-sitemap, meestal gewoon sitemap genoemd, is een lijst van de pagina's op uw website. Als u een sitemap maakt en verzendt, zorgt u ervoor dat Google op de hoogte is van alle pagina's op uw site, inclusief de URL's die tijdens de normale crawlprocedure van Google niet worden gevonden.

Daarnaast kunt u ook sitemaps gebruiken om Google te voorzien van metagegevens over specifieke inhoud op uw site, waaronder video, afbeeldingen, mobiele gegevens, nieuws, broncode van software en geografische gegevens (KML). Een vermelding in een videositemap kan bijvoorbeeld aangeven wat de duur en categorie van een video is en hoe geschikt deze is voor het hele gezin.

Een vermelding in een afbeeldingssitemap kan informatie geven over het onderwerp, het type en de licentie van een afbeelding. U kunt ook een sitemap gebruiken om extra informatie over uw site door te geven, zoals de datum waarop deze het laatst is bijgewerkt en hoe vaak u wijzigingen verwacht.

Sitemaps zijn erg handig als:

  • Uw site dynamische inhoud bevat.
  • Uw site pagina's bevat die Googlebot tijdens het crawlen niet gemakkelijk kan vinden, bijvoorbeeld pagina's die rich AJAX of Flash bevatten.
  • Uw site nieuw is en er nog weinig links naartoe leiden. (Googlebot crawlt internet door links te volgen van de ene pagina naar de andere. Als uw site aan weinig andere sites is gekoppeld, wordt het voor ons moeilijker deze te vinden.)
  • Uw site een groot archief van inhoudspagina's bevat die geen of geen goede links naar elkaar bevatten.

Google kan niet garanderen dat we al uw URL's doorzoeken of indexeren. We gebruiken de gegevens in uw sitemap echter om meer informatie te krijgen over de structuur van uw site. Op deze manier kunnen we het schema van onze crawler verbeteren en uw site in de toekomst beter doorzoeken. In de meeste gevallen zullen webmasters profiteren van de inzending van sitemaps en zult u er in geen geval voor worden bestraft.